
04 feb Verdien jij het salaris dat je waard bent?

e-book salarisonderhandelingen voor vrouwen.
Verdien jij het Salaris dat je Waard ben? Iets wat mij de afgelopen maanden behoorlijk bezig houd. Vandaag had ik er ook nog mee te maken. En dat als zzp’er. Een samenwerkingspartner had een wel heel creatieve berekening gemaakt in zijn voordeel. Mijn eerste reactie is dan dat ik geïrriteerd raak, maar tegelijkertijd leidt het tot spanning bij mij. Want ja, ik moet de scheve verhouding wel ter sprake brengen. Blijft de werkrelatie dan wel goed; zo vraag ik me af. Ik heb het toch snel ter sprake gebracht; met goede afloop. Is dat nou allemaal nodig?
Ja, dat is nodig..
Waarom? Omdat, zeker als je in loondienst bent, over je hele loopbaan uitgesmeerd aan het eind van de rit een enorm bedrag misloopt. Het gaat om gemiddeld drie ton. Lees het artikel van herfst vorig jaar in Glamour er maar eens op na. De vraag is of je dit wilt; of je dit rechtvaardig vindt. Soms verdient een vrouw honderden euro’s minder in eenzelfde functie als een man, terwijl ze verdorie leeftijdsgenoten zijn.
Inhoud, of euro’s, that’s the question.
Waar ga je voor in werk? Is het belangrijk dat de inhoud je bevrediging geeft, dat je plezier hebt met je leuke collega’s of is er meer? Hoe belangrijk vind jij de beloning die je krijgt voor je energie, inzet en resultaten? Om salarisverhoging vragen is best spannend; zeker als je dit voor een eerste keer doet. Het is handig dat je dan goed beslagen ten ijs komt.
Oordelen en aannames.
Er is namelijk kans dat je met oordelen te maken krijgt. Mannen en vrouwen kijken op een bepaalde manier naar vrouwen. Dit gebeurt op basis van ingesleten verwachtingspatronen. Die krijg je, op soms bijna onzichtbare wijze, mee tijdens je leven. In mijn poëziealbum staat bijvoorbeeld: ‘en de kroon die een meisje moet sieren, is eenvoud, zachtheid en deugd’ Duidelijke boodschap, maar met aardige meisjes is het lastig om een oorlog te winnen.
Blijf vrouw als je om een hoger salaris vraagt
‘Eigenlijk zijn de meeste vrouwen op alle gebieden beter in onderhandelen, behalve als het onszelf betreft. Dan zijn we bang dat het de onderlinge relaties schaadt’. In het hoofd van een man komt het idee van relatieschade niet eens op. Hoe bijzonder is dat? Hoe kom je toch van die aannames en belemmerende gedachten af?
Vrouwenvraag aan vrouwen
Samen met Annemiek van Bussel maak ik zakelijke workshops met een twist. Vanuit ons netwerk kregen we het verzoek om een workshop over salarisonderhandelingen speciaal voor vrouwen te maken. Als warming-up delen we graag onze kennis met jou in de vorm van een gratis e-book. Je wilt toch weten met wie je in zee gaat, voordat jij je inschrijft voor een workshop. Groot gelijk. Zoals jij ook groot gelijk hebt wanneer je om het Salaris vraagt dat je Waard bent. Zie ik je op 3 maart tijdens de primeur van de workshop Salarisonderhandelingen voor Vrouwen?
gr, Paola Pisu

e-book salarisonderhandelingen voor vrouwen.
Geen reactie's