Suiker verslaafd

Hoe kan je suiker weerstaan?

minder suiker

Hoe kan je suiker weerstaan?

Kan jij suiker ook zo moeilijk weerstaan? Het zit verstopt in zo veel producten.  Waarom is suiker zo verslavend lekker? En is het echt zo slecht? Waarom is suiker zo verslavend? Je kent het wel, je begint met een snoepje uit de snoep pot of een lekker koekje, en vervolgens blijft het niet bij een of twee.. Nee  je eet al snel een hele hand of soms hele pot leeg.  Zo ook ik tijdens dat ik dit artikel schrijf. Ja, ook ik kan echt genieten van zoetigheid en het geluks gevoel wat dat mee brengt, tot de suikerdip intreed, dan denk ik weer.. Waarom? Hoe kan je suiker weerstaan?

Hoe kan je suiker weerstaan?

Is suiker echt zo slecht?

 Een klein beetje suiker op z’n tijd, dat kan je lichaam prima verwerken. Maar dat is nou precies het probleem.  Hoe kan je suiker weerstaan? We eten onbewust veel meer suiker dan goed voor ons is. Om even een voorbeeld te geven. In nederland eten we gemiddeld 44 kg suiker per persoon per jaar. 26 kg toegevoegde suiker, en 18 kg natuurlijke suikers. bron: ministerie van volksgezondheid welzijn en sport. we eten dus ongeveer 120 gram suiker per dag, ofwel 27 suikerklontjes. Best wel shocking he, als je er over nadenkt.Hoe kun je suiker nou weerstaan? Het voedings advies  is om de suiker consumptie te beperken  tot maximaal 10 procent van het totaal aantal calorieen wat je eet. Voor een gemiddelde vrouw die ongeveer 2000 cal per dag eet is dat 50 gram vrije suikers op een dag. Gewone suiker, kristal suiker bestaat  half uit fructose en de nadere helft glucose. Een teveel aan fructose kan niet worden gebruikt voor hapklare energie en  dat vind je lever niet leuk. Deze fructose wordt omgezet in vet. Dit wordt opgeslagen in de vetcellen op de buik. Buikvet vergroot je kans op hart en vaat ziekten en diabetes 2, maar ook op kanker en een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

minder snoepen

Meer redenen om suikers te mijden.

Er zijn nog veel meer redenen om je suikerinname te verlagen en suikers te mijden, om aanslag op je gezondheid te voorkomen.

 

 • het vergroot de kans op een slecht gebit, het tast je tandglazuur aan, waardoor de kans op gaatjes groter is.
 • Suiker vergroot je lekkere trek en dus de kans op overgewicht en diabetes type 2. als je een gebakje eet krijg je na een korte periode een soort sugar high gevolgd door een suiker dip, je bloedsuiker spiegel raakt uit balans en je lijf geeft aan meer te willen.
 • suiker zorgt voor veroudering van je cellen. Het verstoort je nacht rust  waardoor je minder diep slaapt en je lijf minder kans heeft zich te herstellen. dit geeft bvb huid veroudering.
 • suiker verstoort de mineraal balans in je lijf, dit maakt de opname van calcium en magnesium lastiger. deze stoffen heb je nodig voor sterkte botten.
 • storing van de darmflora, met als mogelijke klachten aan je darmen en schimmel infecties.

cupcakes

Suikers vermijden?

 je hoeft niet alle suikers te skippen.  Het gekke is dat je lijf ook suikers nodig heeft om te functioneren. Het zijn de energie gevers voor je lijf en het functioneren ervan. Dit gaat dan wel om natuurlijke suikers als fruitsuikers. Geraffineerde suikers kan je beter laten staan. Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers. je hebt dagelijks ongeveer 20 gram verteerbare koolhydraten nodig . liefste in combinatie met vezels eiwitten en of vetten. bvb brood, pasta, rijst, aardappelen, quinoa en  peulvruchten. Of bijvoorbeeld pap of mix van muesli en yoghurt of melk.  Zo is je suikerspiegel in balans. Zonder koolhydraten kan je ook gezondheids klachten krijgen. obstipatie, vermoeidheid, hoofdpijn, somber gevoel. dan krijg je dus juist een boost van de suikers die je wel tot je neemt. Zelf ben ik fan van Coldpressed sapjes, bijvoorbeeld van Frecious.

chlorella &spirulina bowl

recept Smoothie bowl

 

gezonde suikers.

Zijn er gezonde suikers? Je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers, maar natuurlijke suikers zijn wel beter te verwerken door het lichaam dan geraffineerde suikers. Maar in principe ziet het lijf geen verschil tussen die twee.  wel zijn gezonde producten vaak qua samenstelling gewoon beter en gezonder en daarom een betere keuze dan bijvoorbeeld  een mars of twix.

Een nadeel van gezonde snacks is dat je vaak denkt, dit is gezond, en er dan meer van eet. maar  let op..de calorieen van deze gezonde zoete lekkernijen zijn vaak ook sky high, let daar dus ook op.

Hoe kan je suiker weerstaan?

Zoetstoffen als suiker vervanger?

Liever niet. Veel zoetstoffen zijn vaak zoeter dan suiker zelf. Ze geven je lijf een valse bevrediging van zoet behoefte en nog meer trek in zoet, dus werkt vaak juist averechts. het laat je lijf insuline aanmaken omdat je lijf denkt dat er calorieen binnen komen die er niet zijn.  Je krijgt hierdoor weer een honger gevoel . Liever niet dus, die zoetstoffen en light producten. Je lijf krijgt een vol gevoel door de hoeveelheid calorieen en vezels en het type voeding wat je tot je neemt. 

Hoe kan je suiker inname verminderen?

Het ding is dat suikerrijke snacks je vaak zon prettig gevoel geven. Suiker heeft een positief effect op het serotine en dopamine gehalte in”de hersenen. deze laten je instant lekker voelen, een soort suiker kick. Dit geeft ook het door eet effect van dit soort suiker rijke hapjes. Hoe vaker je wat oets eet hoe meer je er trek in krijgt, oftwel verslavend lekker. Zoals met chocolade. En dan vooral het gevoel wat het je geeft.

Om dit te minderen moet je je gewoonten aanpassen, en suikerrijke hapjes vervangen voor gezondere keuzes, zodat je langzaam minder behoefte hier aan krijgt. In principe kan je cold turkey  zonder gezondheids problemen stoppen met suiker.. Wat voor mij  weerkte was maaltijden voorruit plannen, zodat je minder trek hebt en minder snel in de verleiding komt om suiker rijke hapjes te kiezen.

 

Suiker verslaving

Tips:

 • haal eieren, vette vis, mager vlees, noten en zaden en allerlei soorten groente en fruit.
 • plan je maaltijden voorruit.
 • wees zuinig met zetmeel, zetmeel zorgt voor hoge inuline aanmaak en dit is een vet opslag hormoon.
 • eet drie stuks fruit en 250 gram groente of meer per dag.
 • drink veel water.
 • Cold pressed sapjes.

expectations.

Na een wek of twee verminderd meestal je trek in zoet en gat je smaak verbeteren. Na een week of 6 is je zoet behoefte al veel minder. Je ervaart veel zoete smaken als te zoet. je zal dan ook veel minder verleid worden door de zoete trek.  Maar je lijf is ingesteld vanaf je geboorte op zoete snaak, dus als je weer 4 a 5 dagen volop zoetigheden eet komt dit gewoon weer terug. Even doorbijten dus. And stay out of the sugar rush. En zo zit je lekker in je vel.

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.