chronisch ontevreden.. waarom?

Zijn we allemaal chronisch ontevreden?

Waarom streven we altijd naar beter en meer?

 

Waarom streven we altijd naar beter en meer? Maakt beter en meer ons echt gelukkig?  Zijn we allemaal chronisch ontevreden? Het is een soort van mens eigen. We worden door de wereld en de mensen om ons heen continue  aangemoedigd om beter te worden. Nog mooier, rijker, succesvoller, populairder. Het lijkt het levensdoel van iedereen. Perfecte maat, een mooi huis, een dure auto, verre reizen maken, althans, als dat weer kan.  Er jong, fit, mooi en slank uit te zien. Dingen die we volgens de media moeten hebben. Het houd maar niet op. Vervolgens delen we dit op social media om te laten zien hoe joepie de poepie gelukkig en blij en succesvol we zijn. We voeden elkaar en onszelf hiermee het gegeven dat het nooit genoeg is en we anders niet mee tellen. We vergeten te genieten van vandaag en zijn alleen maar bezig met denken aan wat er beter kan.  Is dit nou het leven? Zijn we allemaal chronisch ontevreden voor de rest  van ons leven?

 

geluksmoment.

Chronische ontevredenheid.

Hoe komt het dat we massaal chronisch ontevreden zijn?  In het afgelopen jaar, met de corona crisis heb ik echt tijd gehad om over alles na te denken, dingen op een rijtje te zetten. Ik kwam er tot mijn schrik achter dat ik, en denk wel  met zijn allen we chronisch ontevreden zijn, is dat een noemer?  Ik heb alles waar ik vroeger van droomde, en heb een mooi leven, ben gezond, heb een leuke man, lieve kinderen, een eigen huis, twee auto’s op de oprit. kan als er geen Corona is lekker op vakantie en uit eten met vrienden en vriendinnen.  Als ik iets zou willen hebben kan ik het kopen.. Wat kom je dan tekort?   Moet ik nog eens studie doen, verhuizen, een baan zoeken die nog beter bij me past. De kinderen nog meer motiveren voor school. Ik stelde mezelf steeds meer nieuwe doelen.  Maar ben ene beetje doelen moe. Waar komt die constante drang naar meer vandaan? En hoe kwam ik eraf?

Cadeautje aan jezelf.

Als grootste cadeau van deze Corona crisis kreeg ik tijd, tijd om te onthaasten, om weer dichterbij mezelf te komen. van mezelf te houden. Kijken waar geluk echt van afhankelijk was.  Was dat van alle dingen die je kan kopen? Van alle grote successen die je kan halen? Er wordt steeds meer onderzoeken gedaan naar geluk.  Het toverwoord voor geluk noem ik dankbaarheid. Dankbaarheid brengt geluk. Want als je dankbaar bent erken je dat goede dingen in het leven geschenken zijn.  Als je dankbaar bent ben je tevreden, optimistisch.  Je beseft hoeveel je te danken hebt aan anderen, dit maakt je vriendelijk en empatisch. Dankbare mensen zijn minder agressief en staan open voor anderen. Je kan jezelf ook trainen om dankbaar te zijn door middel van  dankbaarheids oefeningen.  

pak je moment.

Hoe train je dankbaarheid?

 door een paar eenvoudige oefeningen kan je  leren hoe je erachter komt waar je dankbaar voor bent.  En kan je een tevredenen dankbaar mens worden en zit je lekker in je vel. Dit maakt het leven instant leuker en fijner.   En je zal je een stuk gelukkiger voelen.

 • wees niet bang voor imperfectie, fouten maken is niet hetzelfde als falen.
 • waardeer kleine dingen in het leven Maak elke dag een lijstje van 5 dingen waar je dankbaar voor bent.
 • wees je bewust van de dingen die je doet en waarom je deze doet.  Wat doet dit voor mij, en voor een ander.
 • Uit je waardering voor iets wat een ander voor je doet, dit kan al heel simpel een eenvoudige begroeting zijn of vragen hoe het met je gaat.
 • maak een schriftje waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent, zo kan je dit af en toe terug lezen.
 • Wie verraste mij vandaag in positieve zin?
 • Waar heb ik het laatste om gelachen?
 • Wie heeft mij geholpen?

lekker in je vel

Activiteiten waar je gelukkig van wordt.

 

Ook simpele dingen doen maken je gelukkig en tevreden, opruimen, waar je tegenaan hikt, maar zo blij bent met het resultaat. Een fijne wandeling maken,  knuffelen met je kat.  Een duidelijke gestructureerde planning maken met een planner, bvb de purpuz panner. Samen koken.  De was doen. een goed gesprek voeren met een vriend of vriendin, of je partner/ kind. Gewoon even op de bank genieten van nik doen. Een mooie film of serie kijken. Als je goed hebt opgelet zie je dat dit allemaal dingen zijn die niks kosten, maar je we leen tevreden ene gelukkig gevoel geven. Wat vertelt dit jou? Heb je dan nog steeds die bevestiging nodig om die dure auto, dure tas, extra studie of nieuwe auto? je oude auto brengt je ook waar je wezen wil. 

 

chronisch ontevreden.. waarom?

Stop met streven naar beter en meer.

Stop met streven naar beter en meer, en naar de goedkeuring van een ander.  Het is jouw leven, en jouw geluk. Dat mag niet afhankelijk zijn van de mening van een ander.  focus op jezelf en je gezin, en probeer zo veel mogelijk geluksmomenten te verzamelen, en gaat dat je succes verhaal worden, dat zal je pas echt een rijk en gelukkig mens maken, want dan ben je gelukkig met jezelf. Hoe kijk jij straks terug op je leven?  Als chronisch tevreden, of als Chronisch ontevreden? Mijn keuze is wel duidelijk. Maak gebruik van deze lockdown peroiode om je geluks gevoel te verhogen door je te beseffen waar je dankbaar voor bent, en hoe je hier voor jezelf aan kan werken. En ga een persoonlijke groei door naar jouw ultieme geluk.

 

2 Reactie's
 • Lennen
  Geplaatst op 12:01h, 17 januari Beantwoorden

  Interessant artikel! Tnx!

 • Dalia
  Geplaatst op 12:38h, 17 januari Beantwoorden

  Helemaal mee eens! Ik stond er ook voor COVID al heel erg bij stil. Ik heb in Egypte en Zuid Afrika echte armoede gezien en ben dankbaar dat wij het goed hebben!

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.