Internet pesten is niet cool

Waarom pesten mensen op social media?  Het is zo gemakkelijk, je ongezouten mening geven onder een post. Een lullige opmerking, een persoon met de grond gelijk maken om wat voor reden dan ook. Maar wat is de achterliggende gedachte? Zitten deze mensen zelf niet lekker in hun vel?  Menen ze wat ze zeggen? Is het puur tijdverdrijf of zijn ze ronduit gewoon mean people?  Na  de zoveelste observatie van pest gedrag online afgelopen week ben ik hier toch weer eens over gaan nadenken. Want internet pesten is niet cool?

Pest gedrag.

Mensen geven zo makkelijk kritiek  op anderen, dat is niet nieuw. Als kind ben ik vroeger op school veel gepest met mijn toen nog schele loensend oog. Ik keek zeg maar met links in je rechterbroekzak. Dit was voor veel kinderen nadat er een mee begon er wat opmerkingen over te maken een reden om mij de hele dag schele te noemen en lelijkerd. Toen ik twaalf was werden mijn ogen voor het laatst  en definitief recht gezet en was ik niet meer die schele. Pest gedrag opgelost zou je denken. Maar eenmaal het pest slachtoffer, blijf je vaak het pest slachtoffer.. alleen nu was ik alleen nog lelijk,  lelijkerd bleef het nog steeds. Want eenmaal het pest slachtoffer, blijf je dat ook vaak in een groep. En tegenwoordig al helemaal gemakkelijk online, met een groepje lok je uit of deel je posts om op te reageren met een rot opmerking of gemene dm sturen. of via snapchat, zodat het weer verdwijnt en als er geen screenshot van gemaakt wordt ook niet te bewijzen is. Inernet peten is niet cool, en ook niet leuk of grappig of onschuldig.

Waarom pesten ?

Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom mensen nou echt pesten, vanaf de middelbare heb ik er zelf niet echt last meer van gehad, behalve als ik het opnam voor kinderen die gepest werden, dan kregen ze mij ook in het vizier. Meestal populaire groepjes, mensen die samen een indentiteit aannemen en moeite hebben om zichzelf te zijn of zelf erg onzeker zijn. Ze horen dan graag bij een groep mensen met identieke stijl, qua kleding, uiterlijk en interesses, of doen alsof ze deze delen. Vaak uit angst er niet bij te horen, je kunt ze vaak meteen herkennen.  Vaak zijn ze niet gelukkig met zichzelf, of hebben er plezier in om anderen pijn te doen. Voor mij echt iets zo onbekends, want hoe leuk is het als we allemaal gelukkig zijn en lekker in ons vel zitten. En elkaar supporten. Wat is er mis met anders zijn? Elkaars sterke punten versterken en helpen elkaar te ondersteunen op plekken waar het beter kan. stop Cyber bullying. Internet pesten is niet cool.

Uiterlijk.

Het pesten op uiterlijk is het makkelijkste wat er is, en het meest voorkomende. Mensen beoordelen elkaar de hele dag op uiterlijk. Hoe knap of lelijk je bent, welke stijl je hebt. Maar een gegeven als knap of lelijk is breed.  Wat de een wauw vind is de ander zijn smaak niet. En dat is goed, zo vinden we allemaal wat anders mooi. Niks mis mee. Maar het pesten en een ander veroordelen daarom is dat wel.  Zo stond ik deze week met mijn tienermeiden in een kledingwinkel waar ze aan het passen waren.  En observeerde ik andere meisjes die afkeurend keken en aan het smoezen waren over een meisje die een outfit aan het passen was.  Ze zeiden dat ze lelijk was en de kleding haar niet stond enz. Dit raakte me diep. Het betreffende meisje heeft het volgens mij niet door gehad, maar ik vond het heel lastig en bedacht me hoe erg ik het zou vinden als mijn meiden dit zouden doen. Mijn oudste dochter is zelf vroeger ook gepest en hierdoor van school gewisseld. De beste keuze van haar jonge leven. Dit heeft haar zo doen opfleuren.

Opvallend gedrag.

Soms kan opvallend gedrag of duidelijke eigen stijl een reden zijn voor mensen om te pesten. Ze kennen het gedrag niet of kunnen zich totaal niet identificeren met de andere persoon en deze krijgt dan al gauw het stempeltje raar, anders. En dit kan een reden zijn om te pesten. Maar hoe mooi is het als we kunnen genieten van het unieke van elk individu? Elkaars karakter en trekjes accepteren en waarderen.

Gevolgen.

Heb twee keer van dichtbij mee gemaakt was pesten met een kind kan doen. In mijn eigen jeugd en met mijn dochter. Mijn jongste dochter heeft hier niet mee te maken gehad, en is onbezorgd en gaat overal vol in met volle zekerheid. Ze is niet bang om zichzelf te zijn en om onderuit te gaan, en als er iets niet mee zit is dat zo.Mijn oudste dochter en ik kunnen heel gevoelig reageren en trekken ons alles aan. We zijn vaak onzeker en hebben moeite met mensen vertrouwen gehad in het opbouwen van vriendschappen, uit angst gepest te worden of dat men iets van ons zou vinden. De laatste jaren gaat dat een stuk beter, maar gepestte kinderen zijn op hun hoedde, hebben vaak moeite mooie eigenschappen van zichzelf te zien en benoemen.  Ja, internet pesten is niet cool.

Opkrabbelen.

In het weer opbouwen van deze onzekerheid naar zekerheid zit een heel traject. Het gaat nu heel goed met mijn dochter, en met mij ook hoor, heb er inmiddels een stuk minder last van. En kan gelukkig gemakkelijk omgaan met andere mensen. Maar dit heeft heel wat jaren geduurd. Bij mijn dochter door goed hierop in spelen van haar toen nieuwe school is dat heel vlot gegaan. Nog altijd dankbaar voor.  Pesten is van alle tijden, leeftijden en standen. En zal waarschijnlijk helaas altijd blijven bestaan, maar een stukje bewustwording en begrip naar mensen die gepest zijn is fijn, die hebben ondersteuning hard nodig om een zeker mens te worden en mogen zijn. Spreek pesters dus gerust aan. In real life, maar ook online. dat deed ik ook met die meiden in de kleding winkel. Ze schrokken zich rot en wisten zich geen houding te geven. Samen kunnen we veel doen om pesten te verminderen en pesters bewust te laten worden van wat ze voor schade aanrichten. Yes we can. Zet jij je wel eens in als je ziet dat iemand pest? Wat kunnen we doen om online pesten te stoppen, en pesten in het algemeen? Want internet pesten is niet cool, en gewoon in real life pesten ook niet.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.