Show me your true colors, because that’s why i love you

Durf jij aan anderen  te laten zien wie je werkelijk bent? Of speel je liever een andere rol? Nu Social Media zoals Facebook en Instagram niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, zet ik heel vaak grote vraagtekens bij de diverse posts die ik voorbij zie komen. Het getuigt van moed om de ware jij te tonen. De zogenaamde fit girls zijn niet meer weg te denken van insta. Zodra ik deze app open, poppt er direct al 1 op. Ik doe hier ook wel een beetje aan mee moet ik toegeven. Na mijn training op de gym, maak ik de welbekende selfie in mijn beste pose en plaats deze dan. Sta ik er niet goed op, gaat deze direct de digitale prullenmand in. Het scheelt een hoop dat we tegenwoordig digitale foto’s kunnen nemen. Je schiet 100 foto’s en hoopt dat er 1 goeie tussen zit. Dat ging vroeger toch wel anders met de polaroid en analoge camera’s! ;-). Meer dan zo goed mogelijk te poseren en de juiste belichting te zoeken doe ik ook eigenlijk niet. Als de belichting niet goed is, gooi ik er ook nog wel een filter overheen. Maar meer dan dat wil ik niet. Ik doe niet mee aan photoshopping (mijzelf langer/slanker maken o.i.d.), want ik wil wel zoveel mogelijk “the real me” laten zien. Ik merk aan mijn dochter Sofia (bijna 13) dat Social Media een grote impact op haar jonge leventje heeft. Zo mag ik tegenwoordig nooit meer spontaan een foto van haar posten, want stel je voor dat haar vrienden het zien!? Ze belde mij een keer in paniek op toen ik een foto van haar gepost had. Of ik die a.u.b. direct wilde verwijderen, voordat haar vrienden het zouden zien! Ik reageerde hierop dat ze niet zo gestrest en overspannen moest doen, maar ze was bloedserieus! “haal het eraf mama! Nu!”.

 

De keerzijde van Social Media, “the fear of missing out” kan leiden tot een burn-out. Denk je lekker een avondje thuis te netflixen, zie je allemaal foto’s voorbij komen van je vrienden die een geweldige avond hebben op het feestje wat jij echt niet had mogen missen! Om maar niet te spreken over de allerleukste vakantiekiekjes die langs komen….je kent het wel, de picture perfect: ligbedje op het strand waarop alleen voeten zijn te zien, zee met ondergaande zon, palmboom, lekker drankje… Het lijkt wel alsof iedereen een perfect leven hebt en jij de enige bent met een miserabele leven?! De grote vraag is hier echter: is this real…?

 

Een burn-out bij kinderen en jongeren. Het klinkt als een onlogische combinatie, maar helaas komt het toch voor dat kinderen en jongeren totaal opgebrand raken. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut blijkt zo’n vier tot acht procent van de kinderen (nul tot twaalf jaar) angst- en stemmingsproblemen te hebben. Verder zou tien procent van de jongeren (dertien jaar en ouder) lijden aan een angststoornis…Ik vind dit bijzonder zorgwekkend…

 

Wie zit er tegenwoordig eigenlijk niet op Social Media? Mijn neefje van 5 blijkt er al handiger mee om te gaan als ik. Het Social Media platform blijkt voor veel dingen nuttig te zijn: Je vindt er plezier, contact, informatie, kennis en je hebt het gevoel om “er bij te horen”. We zitten gemiddeld meer dan 1 uur per dag op de sociale media. Ik betrap mijzelf er op dat ik ook continu even een kijkje neem op insta. Tussen het werken door, als ik mij terugtrek in t kleine donkere kamertje voor nummer 2, voor het slapen gaan… We staan ermee op en we gaan ermee naar bed! Hoe ga jij hier mee om? Sta jij ook steeds “aan” of zet jij jezelf wel eens “uit” om jezelf op te laden, om je brein te ontwikkelen en voeden? Juist een moment van even niksen is zeer goed voor het herstel van je brein. Soms snak ik echt naar de goede oude tijd, waar we gewoon echte gesprekken met elkaar voerden met echte personen. Je dofte je wel op wanneer je uitging, maar je was toch zoveel mogelijk jezelf. Niks geen photoshop om je billen en borsten groter te doen lijken. Er was veel minder stress/druk om leuk gevonden te worden. Er was geen digital competetion om zoveel mogelijk likes te krijgen. Tegenwoordig schiet je in de stress als je te weinig likes krijgt op je geplaatste foto. Je gaat aan jezelf twijfelen…ben ik dan zo lelijk? En dan niet te vergeten alle ongevraagde comments van nono’s die wat van je vinden: je bent te dik, te dun, te lang, te kort, je hebt een pukkel….Dit maakt dat je jezelf niet meer durft te laten zien. Je zet een masker op. Je pretendeert iemand te zijn die je eigenlijk niet bent… Ik vraag mij elke keer weer af, waarom je iemand volgt die je niet leuk vindt, om vervolgens alleen maar lelijke dingen te roepen. Doe je dit op straat ook…? Roep je dan ook gewoon: “hey dikzak! Ik zou dat ijsje maar niet nemen! Je bent nu al een walrus!” Nee toch??

 

Hoe sta jij hierin..? Ben jij sterk genoeg om te laten zien wie en wat je werkelijk bent? Of zet je jezelf het liefst ook zo perfect mogelijk neer..? Ik daag je uit om deze week een keer zonder make up naar buiten te gaan én een onbewerkte/rauwe foto van jezelf te posten op insta want, geloof mij, je bent zo mooi zoals je jezelf voelt en ziet! Bij dezen doe ik de officiële aftrap en deel bij dezen 3 onbewerkte foto’s van mijzelf met jullie. Wie volgt? Tag mij op insta (hulyasofia) en ik geef mijn comment.  

 

Zoals Cindy Lauper dit zo mooi zong: Show me your true colours, because that’s why I love you…

 

Liefs, Julia

2 Reactie's
  • Suzan Tinax
    Geplaatst op 23:05h, 31 juli Beantwoorden

    Allemaal vraagstukken en inzichten die mij ook bezig houden echt leuk om er over te lezen! Top geschreven prachtige natuurlijk natuurlijke vrouw!???

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.