
17 jan Rode kool met appel- en aardappelknoedels
Rode kool met appel- en aardappelknoedels
Vandaag deel ik een heerlijk winters vegan gerecht met jullie. Rode kool met appel- en aardappelknoedels. Zowel klassiek, veganistisch, eenvoudig als gezond. En zo ontzettend goed! Het internet staat vol met “beste recept voor xxx” – zoals voor klassieke gestoofde rode kool (of rode kool of blauwe kool) en voor aardappelknoedels (of aardappelknoedels of aardappelknoedels). Als je niet kunt beslissen, geef deze allerbeste hier een kans, je zult er geen spijt van krijgen.
De rode kool is een heerlijke eenvoudige groente, en ook de aardappelknoedels zijn makkelijk te maken. De kool is vol van smaak en de aardappeltjes luchtig. En ze zullen gegarandeerd niet mislukken als je je aan mijn recept houdt. De rode kool en de aardappelknoedels kook ik graag op een normale dag, al passen ze ook heerlijk met kerst. Een perfect winter maaltijdje.. In deze post laat ik je zien hoe je rode kool met appel- en aardappelknoedels veganistisch of vegetarisch kunt bereiden, waar zelfs je oma versteld van staat.
Op de foto’s zie je de dumplings een keer netjes uit elkaar gesneden met het mes en een keer verscheurd met de vork. Zien ze er niet heerlijk uit?
Gans en helemaal niet
Rode kool is vaak te vinden in salades of spring rolls en summer rolls in de zomer en in gestoofde vorm in de herfst en winter. Vaak wordt het, net als de aardappelknoedels, gegeten als bijgerecht – bijvoorbeeld wild schotels met gans en eend,Laat de ganzen alsjeblieft blijven kletsen en plezier hebben met de groenten. Het is zo goed en voldoende. Want twee keer heerlijk bijgerecht is een compleet gerecht. Iedereen die, al lang vegetariër of veganist is, zal deze mening waarschijnlijk delen.
Over ganzen gesproken, voor het geval je je afvraagt waarom ik hier over veganistische rode kool schrijf. Heel vaak wordt het bereid met ganzenvet! Dus als je ooit rode kool eet in het restaurant, vraag dit dan voor de zekerheid.
Het hoeft geen wijn te zijn
In veel klassieke recepten voor rode kool verschijnt wijn als ingrediënt. Om dit kids proof te maken en omdat het zonde is om hier een hele fles wijn voor open te trekken hebben we in dit recept de rode kool zonder gemaakt; maar met appels, dit is echt ongelooflijk lekker! Naast het verse fruit wordt er ook vruchtensap aan het gerecht toegevoegd. En als je in de richting van wijn wilt gaan: druivensap is een optie. En je kunt de wijn er nog steeds bij drinken.
XXL Gnocchi
Als XXL gnocchi zou ik deze aardappelknoedels omschrijven aan iemand die dit nog nooit een heeft gegeten. Gnocchi zijn altijd goed en het geheel in dit recept in enorm formaat zeker geen vergissing. Aardappelknoedels zijn als het ware de grote gnocchi-zus uit Oostenrijk (of Duitsland). Hoe dan ook, zo ontzettend lekker. En best makkelijk om zelf te doen dat ik me een beetje erger dat ik er pas sinds kort echt de smaak van te pakken heb.
Toen ik ze voor het eerst bereidde, vroeg ik me af of ik echt alleen gekookte aardappelen aan het pletten was en ze daarna weer in bijna dezelfde vorm in elkaar zette?! Maar geloof me, deze minimale extra inspanning is het waard. Ze zijn zo pluizig, pluizig, fluweelachtig, glad, delicaat, zacht – echt een gedicht!
Aan de slag
Ok, genoeg gebabbel. Nu is het tijd om naar het ingeblikte of gestoofde en gekookte en gekookte te gaan en je te laten zien hoe je rode kool correct kunt snijden, op smaak kunt brengen, welke azijn je gebruikt en wat je moet opmerken dat de knoedels niet desintegreren, en dat zonder de toevoeging van ei. Het recept werkt erg lang, maar dat is het geval omdat ik alles graag precies uitleg.
Nogmaals: de knoedels van aarappel Eenmaal gesneden en eenmaal uit elkaar getrokken met de vork.
Oma’s Niveau
Je zult zien dat de voorbereiding voor rode kool met appel- en aardappelknoedels eenvoudig is en het resultaat is zo heerlijk. Het smaakt minstens zo goed als dat van oma. Ze zal je waarschijnlijk zelfs om het recept vragen, hihi. Ik hoop dat je het net zo leuk vindt als ik .En nu veel kookplezier!
Rode kool met appel- en aardappelknoedels

Allerbeste recept voor rode kool met appel- en aardappelknoedels. Klassiek, vegan en minstens zo goed als die van oma. Smaakt altijd goed, maar zeker ook met koud weer.
Ingrediënten
Rode kool
- 1 kleinere kop rode kool (ongeveer 1 kg zwaar)
- 2 appels
- 5 el azijn (bij voorkeur appelciderazijn of rode wijnazijn of gemengd)
- 1/2 tl zout
- wat versgemalen zwarte peper
- 125 ml sap (appelsap, sinaasappelsap of druivensap. Het is niet nodig maar het is hier ook geschikt druivensap voor volwassenen, namelijk rode wijn)
- 125 ml groentebouillon (of water met soeppoeder/groentebouillonpoeder)
- 1 groot laurierblad
- 1 kaneelstokje
- 5 kruidnagels
- wat smakeloze olie (bijv. koolzaadolie)
- 1 grote rode ui
- 1 tl suiker (of andere zoetstof)
Aardappelknoedels
- 1 kg bloemig (!) Aardappels
- 50 g bloem (gewone witte bloem)
- 200 g aardappelzetmeel
- 50 g vegan boter (zacht, kamertemperatuur)
- wat vers geraspte nootmuskaat
- 1 tl zout
- + 3 el zout voor het kookwater (ja, dit wordt royaal gezouten)
Aanwijzingen
Rode kool
- Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Dan eerste helft, dan de helft weer halveren en de stengel afsnijden.
- Snijd nu de rode kool zo fijn mogelijk. Ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine. Hier is het grove snijvlak echter voldoende om het fijn genoeg te laten zijn.
- Snijd de appels in kleine stukjes of wrijf ze in met de keukenmachine: Verander gewoon het opzetstuk en rasp het tot de rode kool.
- Voeg nu azijn, zout, peper, sap en groentebouillon toe en kneed mooi met je handen. Het geheel kan direct verwerkt worden en smaakt ook dan nog erg goed. Maar het zal heel erg goed zijn als je alles van de ene op de andere dag laat gaan.
- Snijd de ui in kleine blokjes.
- Verhit wat olie in een grote pan, voeg uienblokjes toe en bak tot ze doorschijnend worden.
- Voeg vervolgens de suiker toe en laat het een beetje karamelliseren.
- Nu wordt de vaste rode kool met alle vloeistof toegevoegd. Daarnaast het laurierblad, het kaneelstokje en kruidnagel. De kruidnagels kunnen in een thee-ei worden geplaatst. Of na het koken uitkloppen. Of laat ze gewoon binnen – ze zijn uitgekookt en het is half zo wild om er op te bijten (zo doe ik het). Als alternatief kun je ze in een geschilde ui doen en ze koken.
- Dek af met een deksel en laat ongeveer een uur sudderen op een laag vuur.
- Controleer af en toe of er meer vocht nodig is. Voeg dan gewoon een scheutje water toe.
- Aan het einde van de kooktijd, wanneer de rode kool lekker zacht is, verwijder je het laurierblad, het kaneelstokje en, indien nodig, kruidnagel.
- Breng op smaak met peper en zout.
Aardappelknoedels
- doe de aardappelen in koud water en breng aan de kook. Koud water zodat de aardappelen gelijkmatig van buiten naar binnen gekookt kunnen worden. Als je vanaf het begin in heet water kookt, wordt de rand een soort isolatielaag en kan de warmte nauwelijks doordringen in het aardappelinterieur.
- Door een van de aardappelen met een klein keukenmes of vork te steken, kun je controleren of ze gaar zijn. Het mes moet gemakkelijk weer uit te trekken zijn.
- Als de aardappelen met koud water worden geblust, zijn ze gemakkelijker te schillen.
- Druk de aardappelen aan terwijl ze nog warm zijn.
- Meng met alle andere ingrediënten (bloem, aardappelzetmeel, vegan boter, nootmuskaat en 1 tl zout) en kneed tot een glad deeg. Als het nog steeds te plakkerig aanvoelt, voeg dan wat aardappelzetmeel toe. Een te stevig deeg maak je goed met een beetje zachte vegan boter.
- Laat het mengsel afkoelen (in de koelkast), dan is het gemakkelijker te vormen. Om knoedels van dezelfde grootte te krijgen, vormt u de massa in een worst en snijdt u deze in gelijke delen. Halveer het deeg = twee delen, halveer vervolgens elk deel opnieuw = 4 delen. Halveer elk van deze delen opnieuw (= 8 delen) en halveer ze opnieuw. Et voilà, je hebt 16 vrij gelijke delen.
- Vorm met licht vochtige handen knoedels en zorg ervoor dat ze zo glad mogelijk zijn en geen scheuren hebben. Ze worden trouwens iets groter door te koken.
- Zout het kookwater royaal (ongeveer 3 el tot 3 liter water) en breng aan de kook. Schakel dan over op een klein vlammetje zodat het water alleen maar pruttelt. Dit is belangrijk: om ervoor te zorgen dat de dumplings niet uiteenvallen, moet het water dicht bij het kookpunt zijn en nooit meer koken.
- Laat de dumplings langzaam in het water glijden en laat ze ongeveer 20 minuten trekken totdat ze naar de oppervlakte zijn gestegen. Duw de dumplings stuk voor stuk in het water zodat ze niet aan de bodem of aan elkaar blijven plakken.
De rode kool kan worden opgewarmd. In de koelkast is het ongeveer 3 dagen houdbaar.
Geen reactie's