Hormonen en krachttraining voor vrouwen

Voor het blad KVV schreef ik dit artikel over kracht training en hormonen, graag deel ik mijn visie hierop ook op mijn blog. Het tijdschrift kracht training voor vrouwen is een super tijdschrift speciaal gemaakt voor en door sportende vrouwen, met allerlei onderwerpen die sportieve vrouwen bezig houd. Hier mijn artikel, wil jem eer van zulke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op kracht training voor vrouwen..

Hormonen en kracht training voor vrouwen:

Trouw gaan wij vrouwelijke kracht trainsters en sporters elke week een aantal keer naar de gym om ons eens flink uit te sloven.
Iedereen doet dat met verschillende redenen:
sterker worden, een mooi gespierd fysiek, afvallen en waarschijnlijk om je lekker fit en in balans te voelen.

Wat doen deze trainingssessies met onze hormonen?
Bij sporten zijn verschillende hormonen belangrijk. Er moeten tijdens een training/ sport activiteit snel en doeltreffend energie vrijgemaakt worden.
Hormonen die daarvoor zorgen:
Adrenaline, cortisol en glucaganon zijn hierbij heel belangrijk, want als dit process te languit breek je juist spiermassa af. Met deze gegevens wordt duidelijk dat een korte intensieve training op lange termijn de beste resultaten brengt , en dus de beste manier is om je doelen te behalen, wat betreft spier groei. Ofwel, geen afleidingen zoals telefoon, een babbeltje, lange pauze. let’s beast! flink knallen, hartslag omhoog en lift that shit. En daarna pak je rust.
Er moet voldoende testosteron en groei hormoon aangemaakt worden om te herstellen van de top prestatie die je net geleverd hebt, yeahhh baby!!!
Zo groeien je spieren en wordt je sterker en vormt je lichaam. Bikinibody here i come!!!!

Bewegen en trainen zijn dus ook twee verschillende dingen. Want bewegen heeft niet altijd een trainings effect, maar kan wel bijdragen aan het verminderen van je stress level en goede mentale gezondheid. Ga eens lekker naar buiten, zoek een fijne omgeving op.
Zo ga ik elke week zeker een a twee keer lekker wandelen in de duinen en doe ik mijn coachingsessies met klanten in de duinen als hetere het toelaat, dit brengt je in balans, zorgt voor actief herstel en geeft je een geluk gevoel en rust tegelijk.
Tijdens een wandeling kan je alles wat in je hoofd speelt verwerken.

Bij een training ga je juist over een grens heen, wat betekent dat je balans verstoord wordt. Hier reageren hormonen als testosteron en groei hormoon op die spiergroei ondersteunen, en komt er bij een training meer cortisol vrij.
Cortisol is een stress hormoon en hier moeten we niet teveel van aanmaken, want dat kan juist de spiermassa afbreken.
Hey ,dat is niet waar we voor trainen toch girls? We want more gans.
Dus ga op zoek naar een balans in inspanning, actief herstel en rust en de juiste verhouding voeding, want voeding is nog altijd 80 % van je doel halen. Ben je bezig met afvallen? loop je vast en blijf je steken op gewicht of kom je zelfs weer iets aan`je lijf geeft aan date even wat meer voedsel nodig heeft, neem eentijdje weer wat meer, en ga daarna weer omlaag in voeding. Je lijf en hormonen zullen je dankbaar zijn en herstellen.

Hormonen kunnen ook zorgen voor verslavingen, ook op sport gebied, zoals bvb een runners high bij hardlopers.Dit heeft te maken met hormonen en neuro transmitters, en de van oorsprong lichamelijk vermogen om te kunnen vluchten voor gevaar, oftewel overlevingsdrang.
een natuurlijke kracht die je in je dan hebt als mens, en eigenlijk elk levend wezen op aarde.
Deze vorm van verslaving gebruiken veel mensen ook om van andere verslavingen en depressie of burn out af te komen, want het hormoon dopamine komt vrij een geeft een gevoel van overwinningen geluk.
Toen ik 3-4 jaar geleden depressief was en midden in een burn out zat deed ik hetzelfde.
Ik liep mezelf letterlijk leeg en high, om het ongelukkige gevoel wat ik had te verdringen, en woog nog maar 57 kg bij een lengte van 1.80cm.
Gelukkig draaide mijn leven weer om en ben ook in evenwicht kracht trainingen doen en ben nu op gezond gewicht en in balans.

Tijdens je menstruatie trainen:
Tijdens je menstruatie schommelen je hormonen ook, omhoog, omlaag, daar kan je best last van hebben, de ene vrouw meer dan de andere vrouw . Zo daalt tijdens je menstruatie je storing gehalte, en dat zorgt er voor dat je je wat down kan voelen, deze down kan je weer in de lift zetten door geluk momenten in te plannen, of bijvoorbeeld lekker te gaan sporten.
Dt verschilt per vrouw, de een is echt down en wil met een dekentje thee en chocolade op de bank met een kruik, de ander voelt zich beter door actiefste zijn.Een week voor je menstruatie heb je vaak een progesteron piek en heb je vaak ongemerkt ook een off day, de ene vrouw merkt dit ,de ander niet. Ja, hormonen , kleine gelijkmakers, maar ook zeker pijlers voor je algehele gemoeds en gezondheids toestand.
Natuurlijk heeft gelukkig en in balans zijn meerder factoren, je lifestyle, gezondheid, thuissituatie en financiële situatie, balans komt in verschillende vormen.
Balans is een totaal plaatje, waar sporten zeker een bijdrage aan kan leveren, je moet kleren doseren.
Als je overtraind raakt of je lijf uitput ben je zeker niet gelukkig, ook niet als je dan je fysieke doel wel bereikt hebt. Bij een lange periode van calorie tekort kunnen je hormonen je lijf een mindfuck geven door alles vast te houden en je niet meer afvalt en uit balans raakt.
Ook las je enige doel uiterlijke perfectie is, balans is the key, stop met het uitputten van je lijf, wees lief voor jezelf, je lijf en je geest, en je lijf zal je belonen en er vind dan ook de optimale groei van spieren en vorm. Happy body happy you dat is wat hormonen met je doen.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.