De zin en onzin van voedingssupplementen.

De zin en onzin van voedingssupplementen

Als moeder en werkende vrouw moet je veel ballen in de lucht houden. Uiteraard besteed je veel tijd en aandacht aan je kinderen maar je moet jezelf natuurlijk niet vergeten. Dat betekent een gezonde en fitte levensstijl. Genoeg bewegen engevarieerd eten, met voldoende energieleveranciers en bouwstoffen. Natuurlijk mag je echt weleens zondigen met snoep, gebak en andere lekkernijen, maar probeer vooral zo vaak mogelijk gezond te eten. Net als je kinderen. Er wordt ook vaak gesproken over superfoods en voedingssupplementen. Over allerlei wondermiddeltjes waarmee je zonder veel extra moeite nóg gezonder kunt leven. Maar klopt dat allemaal. Heb je zaken als voedingssupplementen nou echt nodig? Gaan bijvoorbeeldfatburners als je wilt afvallen en multivitamine je leven echt helpen, of zijn ze overbodig?

De kracht van je dagelijkse voeding

In principe moet je in staat zijn om alles wat je lichaam en geest nodig heeft om op niveau te functioneren, uit je dagelijkse voeding te halen. Je kent de bestanddelen van je voeding. Vetten en koolhydraten heb je vooral nodig als energiebron. Eet je er te veel van, dan slaat het zich op als vetweefsel, wat je wil voorkomen. Eiwitten zijn je voornaamste bouwstoffen. Omdat je weet dat eiwitten opgebouwd zijn uit aminozuren, zorg je voor voldoende variatie, zodat je van alle aminozuren genoeg binnen krijgt. Daarnaast moet je voeding ook voldoende mineralen, spoorelementen en vitamines bevatten. Dan ben je in principe gewoon klaar en heb je niets extra’s nodig, toch?

Voedingssupplementen, handig in bepaalde situaties

Multivitamine, creatine, aminozuursupplementen en fatburners, je kunt eigenlijk wel zonder, maar is dat altijd zo? Dat ligt aan je eetpatroon en aan je persoonlijke voorkeuren. Als je vrijwel alles lekker vindt en ook eet, zul je niet of nauwelijks tekorten oplopen. Ben je vegetarisch of veganistisch of volg je een medisch dieet, dan kan het gebeuren dat je essentiële voedingsstoffen tekort komt. Dit is ook het geval als je lichaam tijdelijk een verhoogde behoefte heeft. Denk bijvoorbeeld aan een intensief trainingsprogramma met veel spieropbouw. Of een herstelperiode na een ongeluk, ingrijpende blessure of slepende ziekte. Dan kan het handig zijn om je voedsel te verrijken met voedingssupplementen.

Multivitamine, verrijkt met mineralen

Als je soms wat extra nodig hebt, bijvoorbeeld na ziekte, kanmultivitamine wel handig zijn. Of als je van jezelf weet dat je te weinig vitaminebronnen in je voeding hebt. Ga daar wel op een verstandige manier mee om. Een goed multivitaminepreparaat zal aangeven wat de bestanddelen zijn en in welke verhouding ze voorkomen. Van de meeste vitamines maakt het niet uit hoeveel je tot je neemt. Er zijn echter ook vitamines waarvan je een overdosering kunt krijgen, die niet gezond is. Houd daar rekening mee als je besluit om supplementen te nemen.

Fatburners, heb je ze echt nodig?

Fatburners onderdrukken je hongergevoel en leveren je snelle energie. Bovendien krikken ze het niveau van je stofwisseling op. Je kunt baat bij ze hebben als je actiever wil leven, spiermassa wil opbouwen en tegelijkertijd van plan bent veel overtollige kilo’s te verliezen. Hou echter wel in de gaten dat veel fatburners cafeïne bevatten. Cafeïne maakt je actiever, maar het is niet de bedoeling dat je te veel ervan inneemt. Hou dus rekening met je koffieconsumptie als je fatburnersgebruikt.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.