Wat is succes?

 

 

Hoe definieer jij succes…?
Wanneer je aan een paar mensen deze vraag stelt, zul je verrast zijn over de uitkomst. Dat komt omdat de definitie van succes heel persoonlijk is en voor iedereen een verschillende betekenis heeft. Kortom, je succesvol voelen is dus erg persoonlijk en de enige die jouw eigen succes bepaalt, ben jijzelf! Sommige definiëren succes hebben met het hebben van een dikke wagen en/of juwelen. Voor mijn ouders betekent succesvol zijn, dat zij en alle (klein) kinderen gezond zijn en dat iedereen een dak boven zijn hoofd en te eten heeft. Net zoals mijn ouders voel ook ik mij succesvol wanneer ik gezond ben, balans in mijn leven heb en minder of geen stress heb. Je kan immers bakken met geld verdienen en alles kopen wat je hartje begeert, maar…tegen welke prijs…? Het is bewezen dat de meeste rijke mensen extreem ongelukkig zijn en veel stress hebben, wat leidt tot vele gezondheidsproblemen. Samen met mijn man runnen wij een opleidingsinstituut. We hebben een mooi huis en mooie auto’s voor de deur staan. We gaan een paar keer per jaar op vakantie. Onze kinderen krijgen hebben alles wat hun hartje begeert. Maar eerlijk is eerlijk. We hebben veel stress! Ik zeg vaak genoeg tegen mijn man, dat ik liever op een flatje woon en minder stress/hoofdpijn heb van alle zorgen. Niet dat mensen die op een flatje wonen nooit stress hebben. Daar zit nou net de crux! Iedereen ervaart succes anders maar iedereen ervaart het hebben van stress ook anders! Mijn stress hoeft voor een ander niets te betekenen en andersom raak ik niet gestrest van een gebroken nagel, behalve dan dat het pijn doet.

De Dikke van Dale (kijkt iemand hier eigenlijk nog wel in?;-) beschrijft succes als volgt: 1. Goede afloop, uitkomst of uitslag; welslagen; bijval: succes (met iets) hebben, boeken, oogsten; met succes bekroond worden;…
Opvallend genoeg staat gezondheid hier niet tussen, terwijl dat voor iedereen zou moeten gelden want hoe kan je succesvol zijn, als je niet gezond bent…?
Succes hebben is dus eigenlijk niet meer dan een status. Het hebben en het bereiken van je doel! Succesvol zijn hoeft dus zeker niet werkgerelateerd te zijn. Als je bijvoorbeeld de liefde van je leven hebt gevonden of op sportgebied je doelstellingen haalt, heb je al succes! It’s easy like a Sunday morning…
Om succesvol te zijn in het leven zijn er dus kort gezegd 2 basisregels:
1. 1. Een doel hebben

2. 2. Ervoor gaan!

Het probleem zit hem nou juist in punt 1. DE MEESTE MENSEN WETEN NIET WAT ZE WILLEN. Wat de reden ook mag zijn (te druk met het gezin en/of werk noem het op), ze missen hun doel en zonder doel kun je niet schieten! Ja je kunt wel schieten, maar je schot leidt tot niets. Die zag je vast niet aankomen of wel?!

Om mijn doelen beter te bereiken, heb ik voor mijzelf een to- DO en een to –DON’T list gemaakt. Oftewel een Bucket en een Fuck-it list.
BUCKET-LIST
E. 1. Er zijn nog wat plaatsen/continenten die ik echt wil zien voor ik ten onder ga. Nieuw- Zeeland, Australië, Canada en Bora Bora zijn er een paar van. Terwijl ik deze plekjes opnoem, schieten er prompt nog veel meer plekjes binnen die ik nog zó graag wil zien!

2. 2. Een strandhuis met zeezicht. Als ik opsta, wil ik als eerste de zee zien, horen en ruiken.

3. 3. Binnen 10 jaar wil ik met de VUT gaan en op de veranda van mijn strandhuis een boek schrijven. Ik besef mij dat hier waarschijnlijk geen hond op zit te wachten, maar dit neem ik voor lief. Misschien wil Flipper de dolfijn mijn boek wel lezen?

 

 

FUCK-IT LIST
1. 1. Mij minder druk maken om mensen die mijn bezorgdheid niet waard zijn

2. 2. CLT+ALT+DELETE alles en iedereen die mij alleen maar slechte energie geeft

3. 3.Mij minder stressen om alles en focussen op mijn doelen

Confucius, de Chinese wijsheer, zei een paar duizend jaar geleden al: “Elke reis begint altijd met de eerste stap”. Alles wat je wilt, vergt een eerste stap. Klinkt eenvoudig. Nadat je de eerste stap hebt gezet, volgt de tweede en de derde enzovoort. Iedere stap brengt je dichter bij je doel omdat je een proces in gang zet. Tijdens dat proces hoef je dus alleen maar je doel voor ogen te houden en er dagelijks voor te werken. Zo breng je jezelf steeds dichterbij jouw doel en zul je uiteindelijk succesvol zijn.
Conclusie: Succes hebben in je eigen leven betekent niets anders dan die weg in te slaan, die je uiteindelijk zult brengen waar, maar vooral WIE je uiteindelijk wilt zijn.
Mijn opdracht voor jou is dus heel simpel: zoek uit wie je bent en wie je uiteindelijk wilt zijn. DAAR is je doel! Hoe je er komt, laat ik verder aan jou over.
Good luck!
Liefs, Julia

4 Reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: