There is no planet B

There is no PLANet B…

De aarde heeft altijd warmere en koudere periodes gekend. De situatie waarin wij tegenwoordig leven is echter anders: wij mensen blijken nl. prima in staat om klimaatverandering flink te beïnvloeden door op grote schaal fossiele brandstoffen te verbranden. De mens is de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Ieder mens zorgt voor CO2-uitstoot. Een gemiddeld huishouden in Nederland stoot jaarlijks ongeveer 23.000 kilo CO2 uit. Een deel daarvan is ‘directe’ uitstoot voor energieverbruik in huis en vervoer (8.000 kilo), de rest is ‘indirecte’ uitstoot voor onder andere voeding, kleding en meubels (15.000 kilo).

Hoe groen ben jij bezig…? Denk jij na over de opwarming van de aarde…? Denk jij bij elke handeling na, of en wat voor effect dit heeft op onze mooie natuur…?

Een paar weken geleden maakte ik met mijn familie een mooie wandeling door het prachtige natuurgebied van Petten aan Zee. Bij aankomst schouwden wij direct de Wall of SHAME aan, die Pettemer Arnold Gronert bij het strand maakte van afval uit zee. Hoe indrukwekkend is het om te zien, hoe wij mensen onze uiterste best doen om onze wereld naar de andere wereld te helpen! We treffen plastic flesjes en tasjes in zee aan en poep, snoep, kauwgom, sigarettenpakjes, tampons en ga zo maar door liggen op het prachtige zandstrand klaar om door de vogels geobserveerd en verorberd te worden… Geniaal idee van Arnold om dit op deze manier aan ons te presenteren! Goeie pakkende naam heeft hij bedacht ook…Wall of SHAME…want we zouden ons inderdaad diep moeten schamen voor hoe wij met moeder natuur omgaan! Behalve dat t niet leuk is om naar een berg afval te kijken, heb je enig idee wat dit doet met ons milieu? Hoezo kom je naar het strand om dit vervolgens weer te bevuilen? Of kom je niet naar t strand om van het uitzicht en de heerlijke zeelucht te genieten? En hoe zou je het vinden, als iemand jouw huis zo vervuilde? Zie jij de aarde niet als je huis dan…? Gooi je thuis ook je kauwgom en leeg pakje sigaretten of cola blikje zo op de vloer? Dit zijn vragen die mij de laatste tijd erg bezig houden. Eerlijk is eerlijk, verder dan alles netjes in de prullenbak gooien zoals mijn moeder mij als kind leerde kwam ik tot kort geleden ook niet echt…Zo was ik laatst op een festival en terwijl iedereen zijn lege bekertje op de grond gooide, kon ik dit serieus waar niet doen. Ik ging op zoek naar een prullenbak! Ik KAN gewoon niet zomaar iets op de grond gooien!

Na het zien van een documentaire op tv, heb ik direct besloten om meer aandacht aan dit onderwerp te besteden, want laten we wel wezen, klimaatverandering is geen probleem van de toekomst. Het doemscenario speelt zich allemaal nu af, maar we sluiten onze ogen ervoor. Compleet het roer omgooien en als vrijwilligster bij Greenpeace werken zit er voor mij nog niet in voorlopig, maar elke stap is een begin. En begin vandaag, niet morgen! Gisteren zag ik mijn buurman een emmer met allemaal huisvuil (hout/ijzer/bladeren/plastic alles door elkaar) in de ondergrondse containers van onze straat dumpen. Ik zou ik ook niet zijn als ik hier niets van zou zeggen, maar het antwoord dat ik terug kreeg was helaas niet het antwoord waar ik op hoopte: “ik doe wat ik wil!”. Tja, daar kan ik niets op zeggen. Want inderdaad, hij mag doen wat hij wilt. Er staat nl. helaas geen boete op het vervuilen van het milieu door particulieren. Ik zou er niet om rouwen als dit wel zou gebeuren op korte termijn, want ik ben bang dat het anders echt niet gaat werken. Kom je echter aan iemands portemonnee, dan wordt alles toch wel even anders. Kijk zelf maar of je de snelheidslimiet nog durft te overschrijden met die enorme hoge boetes die ze opleggen. Of naar de hoge boetes voor het rijden met alcohol op. Het is niet fijn, maar het werkt wel! Behalve dat de staatskas op deze manier goed gespekt wordt, wordt de uitstoot van C02 toch flink teruggedrongen op deze manier.

Er zijn vrij basale dingen die jij en ik samen kunnen doen om een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. En geloof mij, dit doet al meer dan je denkt!:

– Scheid je afval zoveel mogelijk! (ik ben hiermee begonnen, maar helaas kan ik dit niet optimaal doen, omdat de gemeente slechts 1 x per maand de bak komt ophalen!? #$$%%^!)

– Reduceer het aantal plastic zakjes die je gebruikt tot praktisch nul. Neem als je de deur uit gaat om boodschappen te doen van die grote herbruikbare tassen mee, of van die katoenen tasjes. Tijdens het winkelen kun je je shopper meenemen zodat je je aangekochte kleding hierin kunt doen.

– Gebruik geen bordjes, bekertjes en bestek van (schuim)plastic

– Koop zoveel mogelijk producten die in glas zijn verpakt, niet in plastic

– Blikjes zijn recyclebaar maar toch wordt er veel energie verbruikt in het recycle proces. Koop dus glas i.p.v. blik

– Spoel de restanten kook olie en vetten niet door de wc maar doe het in een fles en breng het weg (in mijn dorp kun je het bij de supermarkt inleveren). Als je het door de wc spoelt komt het uiteindelijk in de kanalen terecht, wat schadelijk is voor flora en fauna

– Gooi medicijnen die over tijd zijn niet zomaar in de vuilnisbak maar breng ze naar de apotheek terug

– Gebruik een aansteker i.p.v. lucifers, katoenen of recyclebare zakdoekjes

– Laat een bidet in je toilet bouwen zodat je minder tot geen wc papier hoeft te gebruiken. In mediterrane landen is dit al een standaard. Waarom bestaat dit niet in Nederland? Het is toch ook veel hygiënischer?

– Lees geen papieren kranten meer maar lees alles digitaal. Als je dit toch doet, zorg dat je dit goed recyclet.

– Ga over op groene/zuinige energie

– Laat niet onnodig lichten branden in huis en neem zoveel mogelijk spaarlampen

– Gebruik zoveel mogelijk oplaadbare batterijen. Om 1 batterij te maken, wordt er een ton water verbruikt. Een ton!

– Wees zuinig met water:

· Zet een timer als je doucht (max 10 minuten)

· Laat t water niet onnodig stromen als je je tanden poetst of je scheert

· Doe de wasmachine of vaatwasser pas aan als deze goed gevuld is

· Gebruik handdoeken meer dan 1x (je bent toch al schoon als je gedoucht hebt?!)

· Gebruik emmers met water als je je auto op de hand wast, i.p.v. de slang erop te zetten

– Pak vaker de fiets i.p.v. de auto en als je dan toch met de auto gaat, rijd dan 20 km zachter om de uitstoot van C02 te verminderen. Als je van plan bent een nieuwe auto aan te schaffen, rijd dan beter elektrisch.

– Pak vaker de trein i.p.v. het vliegtuig (De klimaatschade van de vluchten vanaf Nederlandse luchthavens bedraagt nu al 17 Mton CO2 per jaar: vrijwel evenveel als alle Nederlandse auto’s jaarlijks samen uitstoten.

– Als je portemonnee het toelaat, koop energiezuinige apparaten.

– Breng ongebruikte kleding naar de kringloop. Schaam je er ook niet voor om daar af en toe te shoppen.

– Ook bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van vee komen grote hoeveelheden CO2, methaan en lachgas vrij. Deze gassen dragen aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners. Beperk het eten van vlees tot een paar keer per week. Voor mij is dit nog wel een dingetje….

– Zonnepanelen

Ik kan zo nog wel uren doorgaan. De 1e stap is de bewustwording. Stap 2 is het daadwerkelijk iets gaan doen/laten. En het hoeft ook niet meteen heel rigoureus te zijn. Stapje voor stapje komen we er wel. Het toverwoord is: SAMEN. Want TEAM work will make the DREAM work! We hebben maar 1 planeet en hier moeten we zuinig op zijn. There is no PLANet B!

Dus hierbij stel ik je nog eens de vraag: hoe groen ben jij….?

 

 

 

Bronnen: Greenpeace, Derki, WNF.

Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: